You are here: Home Airsoft Scenarios Scenario play / Pravila susreta

darkhorse-airsoft.com

Show ArchiveEMailIspis

Scenario play / Pravila susreta

Scenario play / Pravila susreta

Igra koja je dorađenija od Arcade, može imati slične elemente međutim unose se posebna pravila i rekviziti ne se stavlja naglasak na realističnost. Obično traje od 6-8 sati konstantne igre bez prekida. Kreator scenarija ima pravo ubaciti nekakva dodatna pravila koja se ne kose sa pravilima tima Darkhorse. Obično se igra na prostoru kvadratnog kilometra.

 

Pravila airsofta na DarkHorse scenarijima.

FPS PRAVILA:

FPS limit tablica:

- 330fps ... za sve replike od 9mm ili 5,7 mm kalibra (SMG)
- 400fps ... za sve električna jurišna oružja - zdrav razum min. udaljenost, ne pogodak u glavu iz bliske udaljenosti, ako je moguće
- 500fps ... za DMR AEG, mora imati optiku sa povečanjem barem 3x (mora imati sidearm) - min 20m udaljenosti
- 600fps ... bolt puška, optika obavezna (mora imati sidearm) - min 30m udaljenosti

Samo Lowcaps / Midcaps su preporučeni, osim za MG-a.
Highcaps su dozvoljeni ali na pola punjenja, to uključuje i 330fps klasu! Osim ako drugačije navedeno u scenariju.

PRAVILO KAD JE IGRAČ POGOĐEN:

Kad je igrač pogođen mora napraviti slijedeće:

1. Viknuti glasno pogođen i ostati na mjestu gdje je pogođen.
2. U što kraćem trenutku staviti crvenu maramu na GLAVU (ne rame ili oko vrata ili bilo koji dio tijela)!
3a. Ako je pogođen u glavu to znači "headshot (pogodak u glavu) i nema pravo zvati Medic-a, OSTAJE 5 MIN. NA MJESTU (bleedout time) i onda odlazi na respawn.
3b. Ako je pogođen bilo gdje drugdje poziva Medica u pomoć pozivom "Medic, medic" NIKAKO DRUGAČIJE. Ako medic stigne u 5 minute do pogođenog i stavi mu Medikit oko ruke, mora ostati u kontaktu sa pogođenim 1 min. NE SMIJE PUCATI NITI POGOĐENI IGRAČ NITI MEDIC! Ako ne stigne Medic do pogođenog onda odlazi na respawn.

(bleed out time može biti i drugaćije određen i on ovisi o organizatoru scenarija, ako nema odeđenog bleedouta koristi se ovaj defoultni od 5 min)

- POGOĐENI IGRAČ NE SMIJE RADITI NIKAKVE RADNJE KOJE OMETAJU IGRU DRUGIM IGRAČIMA

- NE SMIJE SE RAZGOVARATI (DEAD MAN CAN`T TALK) NITI SE JAVLJATI NA RADIO STANICU

- NE SMIJE PUCATI NITI POKAZIVATI U SMJERU IGRAČA KOJI IGRAJU

- NE SMIJE SE OBRAČATI IGRAČIMA KOJI SU JOŠ U IGRI NITI ODAVATI BILOČIJU POZICIJU

- PRILIKOM KRETANJA POGOĐENI IGRAČ MOŽE UZVIKOM "dead man walking" DATI DO ZNANJA DRUGIM IGRAČIMA DA SE KREĆE MRTVAC I DA NE PUCAJU PO NJEMU.

Povreda ovog pravila znači isključenje sa susreta. Jednako vrijedi i kao nepriznavanje pogotka. 

PRAVILA IGRE:

1. Igrač se smatra OUT ako je pogođen BB-om bilo gdje u tijelo, opremu, naoružanje. Igrač pogođen od odbitka se smatra OUT samo ako nije vidio odbitak, ukoliko je uočio da BB nije ga izravno pogodio već se odbio od nekog predmena, to se ne smatra pogotkom. Pogodak kroz grmlje JE pogodak! Pogodak u glavu se smatra OUT i nema pravo na pomoć Medic-a, pogodak bilo gdje drugdje smatra se da je igrač ranjen i može nastaviti igru nakon što ga medic izljeći.

2. Pogođeni igrač mora odmah nakon što je pogođen da glasno poviče "pogođen ili out" toliko glasno da igrač koji ga pogađa da to čuje. Nakon toga mora u što kraćem roku staviti Kill Rag (crvena krpa- vidi pravilo) te ostati na mjestu Bleedout time (5 minute ostati na mjestu- vidi pravilo).

3. Pogođeni igrači nakon Bleedout time (2 minute ostati na mjestu- vidi pravilo) mora se uputiti na Respawn (vračanje igrača u igru- vidi pravilo) i to u što kraćem roku gledajući da ne ometa druge igrače. U slučaju da se vodi akcija a igrač se nalazi negdje u centru ostaje na tom mjestu i duže ako treba od 2 minute, kako svojim kretnjama ne bi smetao drugim igračima.
"Mrtvi"igrači NEMAJU pravo razgovarati sa drugim igračima. Ako ih drugi igrači pitaju da li su pogođeni slijedeći im ima pravo odgovoriti samo sa DA ili NE. Pogođeni igrači NESMIJU odavati ikakve informacije o drugim igračima, pokazivati smjerove ili raditi išta što šteti samom tijeku igre a i što u realnosti bi bilo nemoguće. Ranjeni igrači također NE smiju voditi ikakve razgovore. "Mrtvi" igrači ne smiju koristiti radio osim u slučaju nužde gdje je potrebno radi sigurnosti drugih igrača ili svoje vlastite. "Mrtvi" igrači imaju pravo razgovarati sa drugim "Mrtvim" igračima na RESPAWNU.

4. Pravila za pogođene igrače nalaze se pod MEDIC PRAVILA. Ako pogođeni igrači moraju slijediti nekakva druga pravila po tome biti će obavješteni prije samog scenaria.

5. Silent Kill. Se provodi na način da igrač dotakne protivničkog igrača te da mu kaže da je OUT, nema se pravo koristiti nikakvo oružje (noževi i sl.). Osoba na kojoj se izveo Silent kill mora staviti crvenu maramu na glavu te slijediti pravila o pogotku kao da je pogođen BB-om. NEMA PRAVO NA MEDICA!

6. Igrači ne izrađuju štitove ili se skrivaju iza njih. Koriste se samo prirodni zakloni.

7. Igrači se ne skrivaju iza "mrtvih" igrača ili hodaju sa/među njima niti vode ikakve razgovore.

8. Igrači NEĆE uzimati taoce ili prisiljavati druge igrače silom na radnje koje nisu navedene u scenariju. takve radnje dolaze u obzir samo ako su PRETHODNO navedene sa strane organizatora i sve strane uključene u susretu su se PRETHODNO složile.

9. Igrači će se držati dogovorenih granica na terenu i neće izlaziti iz njih čak i ako je moguće. Igranje van terena je strogo zabranjeno.

10. Civili! Pravilo važi kada netko od igrača da li član tima ili protivnički igrač vikne glasno. Igra se odmah zaleđuje, time se zabranjuje bilo kakva radnja i ikakvo micanje. Igra se nastavlja kada netko ponovo poviče za nastavak. u slučaju da netko od članova Darkhorse tima uoči osobe koje nisu uključene u igri ponaša se kao što je prethodno navedeno. Ako netko uoči igrača da se miče dok važi pravilo "civili" mora ga upozoriti ili glasno povikati još jednom "Civili" Scenarij završava na glasno povikivanje "Gotovo" i time prestaju sve radnje. vadi se spremnik iz AEG-a i upućuje se prema sigurnosnoj zoni.

11. Igrači nemaju pravo zaustavljati događaj iz bilo kojeg razloga, osim ako se uključuju sigurnosna pravila (uočavanje igrača bez sigurnosnih naočala) tada se igra zamrzava i osobu kojoj je potrebna pomoć upućuje ju se na sigurno mjesto da obavi sve radnje kako bi se otklonila opasnost. Zaglavljivanje naoružanja, nestanak BB-ova, prazna baterija, nisu razlozi kojima bi se igra prekidala. Ako je igraču nemoguće nastaviti dalje igru, stavlja crvenu maramu na glavu te odlazi u sigurnosnu zonu kako bi odstranio nedostatak ili popravio kvar.  Nakon toga ili se vrača u igru kako scenarij određuje ili ostaje do kraja u sigurnoj zoni.

12. Pucanje po igračima koji su izbačeni, osobama koje nisu uključene u igru i životinjama je strogo zabranjeno.

13. C-mag, drum mag, box mag, W-mag, electric mag, motor hicaps, ili bilo kakvi spremnici koji prelaze količinu određenu u dobivenom AEG-u nisu dozvoljeni. Timski uvjet je da se igra sa MIDCAPOVIMA ili LOWCAPOVIMA. Motor magovi su samo dozvoljeni ako je replika nekakav support ili LMG, MG, HMG.

14. AG-01, Claymore Mines ili ostale AIRSOFT naprave koje pogađaju igrače, smatraju se kao pogodak BB-a time izbacuju igrača na isti način kao da ga je protivnički igrač pogodio. Katkada se koriste na nekim susretima eksplozivne naprave ograničenog djelovanja koje kada eksplodiraju u prostoriji također eliminiraju igrača. O tom pravilu se dobiva prethodno objašnjenje od organizatora susreta.

15. BLINDSHOT JE STROGO ZABRANJEN. Pravilo podrazumjeva da igrač VIDI ono što gađa. Pucanje iza ugla, pucanje preko glave a da pogled nije uperen u ono što se gađa, može dovesti do toga da se drugom igraču nanese ozljeda i ranjavanje. Kazna za ovakvo ponašanje je isključivanje iz igre. Ipak je ovo igra a ne rat.

PRAVILO GRANATA:

GRANATA

Prilikom CQB treninga ili scenarija koji uključuju zatvorene prostore dozvoljeno je koristiti "granatu". Granate moraju biti prijavljene prije susreta te zadovoljavati određene gabarite.
Minimalna veličina granate je limenka RedBull-a ili Burna, šišarka (lagana) ili nešto što povećava profil petarde a da ne otežava tako da se izbjegno ozlijede. Kao eksploziv mogu se koristiti petarde do veličine/snage Mege koje mogu biti pričvršćene na limenku/profil granate.

Igrač koji se nalazi u prostoriji u kojoj eksplodira granata pogođen je i nema pravo na medica. Ako prostorija ima izlaz u drugu sobu te se igrač na vrijeme skloni nije zahvaćen eksplozijom. Iz sigurnosnih razloga granate se ne diraju jednom kada su bačene.

Pravila za granate se koriste na otvorenom prostoru/woodland scenariju za uništavanje bunkera i fortificiranje položaja kao ubacivanje u rovove gdje imaju radijus djelovanja od 2 metra.

Broj granata je ograničen prema ulozi igrača a može se razlikovati ovisno o potrebi scenarija:

Spec Ops (Force recon): 2 granate
Assault : 0 granate
Engineer: koliko može nositi granata
DMR: 0 granata
Sniper : 0 granata

PRAVILO POTEZNIH MINA:

Claymore mine (potezna mina) aktivira se na 2 načina. Prvi način je fizičkim potezom na žicu koja povlači osigurač te mina ispušta smjesu BB-ova i praha a drugi način je da ju se aktivira na daljinski okidač.

1. Igrač koji je pogođen smjesom u bilo koji dio opreme izravno automatski je "mrtav", NESMIJE pozivati u pomoć "medic-a" te se mora pridržavati pravila o "bleedout time (2 minute na mjestu)" i "dead man can't talk" (nema razgovora i micanja).

2. Claymore je "reusable" to znači da igrač ima pravo iskoristiti istu minu nakon što je otišao na respawn. Tada ju može napuniti i ponovno koristiti u borbi.
NEMA pravo istu minu koristiti 2 ili više puta ako je još živ.

3. Claymore mine mogu koristiti: combat engineer (više njih po želji i mogućnostima), special forces (2x), sniper (1x)

4. Claymore mine ne može nitko deaktivirati osim Combat engineera, svatko tko pokuša prerezati žicu a nije Combat engineer biva također "mrtav"
Combat engineer je jedini koji može iskoristiti minu koji pronađe protiv igrača suprotnog tima. Obaveza mu je jedina da ostavi engineer mark (mini zastavica žute boje na mjestu gdje je bila mina tako da ne zbuni vlasnika iste u slučaju da nije ukradena)


Kratak video kako funkcionira: http://www.hobbytron.com/AirsoftClaymoreMineASC7ElectronicWiredRemoteDetonator.html

DEEP STRIKE PRAVILO:

DEEP STRIKE je mogućnost pojedinca ili skupine da dođu prije samog početka susreta i da zauzmu određene pozicije, miniraju, postave zasjedu itd.

DEEP STRIKE opciju imaju Marine recon (special forces) i Sniper/Sniper team.

U grubom prijevodu to bi trebalo izgledati ovako: Scenario počinje recimo u 9.00, Marine recon i Sniperi su već na terenu i čekaju ili se sukobljavaju sa Sniperima, Special forces od protivnika. Oni koji su predani, njima će imponirati doći ranije te izviditi situaciju i odigrati kao pravi sniper.

KILL RAG - CRVENA MARAMA

Crvena marama je obavezan predmet svakog člana AT DarkHorse i osoba koje prisustvuju našim scenarijima. Ona pokazuje da je osoba "pogođena" i time sprječava da se dodatno puca po njemu. Propisane je veličine 30 do 50 cm i bez nje se ne igra. Nosi de NA GLAVI, ne na ramenu ili bilo gdje nije vidljiva. Ona je jedini crveni predmet koji igrači smiju imati na našim scenarijima.
U samoj igri osoba označava sebe stavljajući maramu na glavu i glasno vičući "pogođen". Onaj tko nema maramu na glavi smatra se da je još u igri i time dopušta da se puca po njemu. Nastoji ju se navući preko glave u što kraćem vremenu.

ZAŠTITNE NAOČALE:

Pod zaštitne naočale se smatra da osoba ima provjereno ispravne balističke naočale. NIkakve drugačije ne dolaze u obzir. Zaštitne naočale se stavljaju na oči odmah čim se prva replika pojavi na terenu.

Osobe koje se ne pridržavaju ovog pravila biti će udaljene sa scenarija.

  
 
Datum Naziv scenarija Lokacija Grad Država Vrsta
Currently no events are available

Main Menu